هوادهی فاضلاب

سیستم های هوادهی فاضلاب

هوادهی فاضلاب از جمله گام های بسیار مهم در فرآیند تصفیه فاضلاب های صنعتی و بهداشتی می باشد که شرایط را برای رشد میکروارگانیسم های هوازی و مصرف آلاینده در پساب ها بهتر می کنند. علاوه بر بهبود شرایط برای رشد میکروارگانیسم ها و تجزیه مواد آلی توسط آنها، انجام این فعالیت ها منجر به جلوگیری از ایجاد بوی زننده در تصفیه خانه ها خواهد شد. گروه صنعتی هفت در ادامه به این سوال که هوادهی فاضلاب چیست و انواع سیستم هوادهی کدامند و هر یک چه کاربردی دارند پاسخ خواهد داد.

هوادهی فاضلاب چیست؟

در پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی و بهداشتی یکی از مهم ترین بخش ها و گام ها، تجزیه مواد آلی به کمک میکروارگانیسم ها و باکتری های هوازی می باشد. با توجه به اینکه در تصفیه به کمک لجن فعال و تجزیه مواد آلی توسط  باکتری های هوازی به اکسیژن هوا نیاز می باشد، به همین دلیل لازم است با تجهیزات مختلف عمل هوادهی انجام شود. علاوه براین، وجود گازهای مختلف در فاضلاب به مرور منجر به تولید بوی بسیار زننده و همچنین تغییر رنگ و کدورت پساب ها می گردد. به همین دلیل لازم است با ایجاد تلاطم در سطح و عمق پساب ها از انباشته شدن این گازها در فاضلاب جلوگیری نمود. در حالت کلی، منظور از هوادهی فاضلاب ورود اکسیژن هوا به درون پساب های موجود در تصفیه خانه می باشد که با تجهیزات مختلف و به صورت سطحی و عمقی انجام میشود.

هوادهی فاضلاب چیست؟

دلایل اهمیت هوادهی فاضلاب چیست؟

با توجه به نوع پساب ها و مواد آلاینده موجود در آنها، از روش های مختلفی از جمله تصفیه فیزیکی، بیولوژیکی و شیمیایی استفاده میشود. تصفیه بیولوژیکی به روند تصفیه گفته میشود که در آن میکروارگانیسم ها هوازی یا بی هوازی برای زنده ماندن و رشد و تکثیر، مواد آلی موجود در پساب ها را تجزیه می کنند. در تصفیه خانه هایی که از میکروارگانیسم های هوازی برای این منظور استفاده میشود، لازم است اکسیژن مورد نیاز برای تجزیه مواد آلی توسط میکروارگانیسم ها تامین گردد. به عبارت دیگر، فاکتور BOD که میزان اکسیژن خواهی بیولوژیکی فاضلاب را نشان می دهد، مشخص می کند که چه مقدار اکسیژن برای از بین رفتن تمام مواد آلاینده موجود در پساب ها لازم است. بر همین اساس در نهایت یکی از روش ها و تجهیزات و سیستم های هوادهی فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرد.

انواع هوادهی فاضلاب

تجهیزات و روش های مورد استفاده برای انجام فرآیند هوادهی در تصفیه خانه ها دارای تنوع زیادی بودی و با توجه به شرایط محیط، BOD فاضلاب و مقدار آنها لازم است گزینه های مناسب انتخاب و استفاده شوند. انواع هوادهی فاضلاب را می توان به صورت زیر بیان نمود:

هوادهی سطحی ثابت

سیستم هوادهی سطحی ثابت (Surface Aerator) همان طور که از نامش مشخص است متحرک نبوده و تا عمق زیادی از فاضلاب وارد نمیشود. این تجهیزات بر روی پل های بتنی در بالای حوضچه فاضلاب نصب شده و با ایجاد تلاطم منجر به ورود هوا به درون پساب ها خواهد شد. در ساختار این سیستم های هوداهی فاضلاب از الکتروموتور استفاده میشود که منجر به ایجاد چرخش در توربین و پره ها خواهد شد. پره های این تجهیزات به مقدار بسیار کم وارد حوضچه فاضلاب شده و با چرخش منجر به ایجاد تلاطم در آن خواهد شد. انواع هوادهی سطحی ثابت فاضلاب را می توان بر اساس سرعت چرخش به دو گروه زیر تقسیم بندی نمود:

  • سیستم هوادهی سطحی ثابت دور تند (high speed surface aerator): در این گروه از سیستم های هوادهی سطحی ثابت پروانه مستقیم به شافت الکتروموتور متصل است. به همین دلیل سرعت چرخش آنها بسیار بالا بوده و هوادهی بیشتری با آنها انجام میشود.
  • سیستم هوادهی سطحی ثابت دور کند: در این نوع از تجهیزات هوادهی از گیربکس استفاده میشود که باعث چرخش پروانه خواهد شد. این سیستم ها دارای سرعت کمی بوده و به همین دلیل طول عمر آنها نیز بیشتر از نوع دور تند می باشد. با توجه به اینکه هوادهی با این تجهیزات کمتر صورت میگیرد، به همین دلیل بیشتر برای تانکرهای هوادهی و لاگون ها کاربرد داشته و برای تصفیه خانه های بزرگ مناسب نمی باشند.

هوادهی سطحی ثابت

هوادهی عمقی

هوادهی عمقی یا دیوفیوزر که با نام نازل هوادهی نیز شناخته شده است، از جمله زیر مجموعه های انواع هوادهی فاضلاب است که بیشتر در استخرهای پرورش آبزیان و ماهی ها مورد استفاده قرار میگیرند. در این شیوه هوادهی ابتدا بلوئرها در کف تصفیه خانه یا استخر پرورش آبزیان قرار گرفته، عمل هوادهی و ورود اکسیژن از کف آغاز میشود. در نهایت با استفاده از هوادهی عمقی یا دیوفیوزر برای انتقال اکسیژن تولید شده توسط بلوئرها به تمام بخش های تصفیه خانه استفاده خواهد شد. با توجه به اینکه اکسیژن تولید شده توسط بلوئرها توسط دیوفیوزر به حباب تبدیل میشود، می توان آنها را به گروه های زیر تقسیم بندی نمود:

  • دیوفیوزر حباب درشت (Course Bubble): این گروه از دیوفیوزرها قادرند تا حباب های درشت با اندازه بیش از 3 میلیمتر را تولید کنند. با توجه به درشت بودن حباب ها، تلاطم بیشتری در پساب ها بوجود خواهد آمد و از ته نشین شدن آلاینده ها در کف استخر یا تصفیه خانه جلوگیری خواهد شد.
  • دیوفیوزر حباب ریز (Fine Bubble): این تجهیزات حباب های ریز با اندازه کمتر از 3 میلیمتر تولید می کنند. با توجه به کوچک بودن حباب ها می توان گفت مصرف انرژی در این سیستم های هوادهی کمتر و تولید اکسیژن آنها بهتر می باشد.
  • دیوفیوزر لوله ای (Tube Diffuser): تجهیزات هوادهی عمقی لوله ای دارای بدنه پی وی سی بوده و غشا EPDM بر روی آنها قرار گرفته است. عبور هوا از منافذ غشا منجر به تولید حباب و هوادهی خواهد شد.
  • هوادهی عمقی دیسکی (Disc Diffuser): همان طور که از نام این گروه مشخص است، از صفحات گرد تشکیل شده اند که جنس آنها پلی پرولین بوده و بر روی آنها غشای EPDM قرار گرفته است. عبور هوا از این غشا منجر به تولید حباب و اکسیژن رسانی خواهد شد.

هوادهی عمقی

هوادهی سطحی شناور

از دیگر انواع هوادهی فاضلاب می توان به سیستم های هوادهی سطحی شناور اشاره نمود. این گروه از سیستم های هوادهی مانند سطحی ثابت تنها بر روی لایه های بالایی پساب ها وارد میشود. اما تفاوت آنها با نوع ثابت در این است که این تجهیزات شناور هستند. اجزای تشکیل دهنده این هواده ها شامل سازه شناور، شافت و پروانه، لوله مخروطی برای مکش پساب ها، کلاهک باران گیر و الکتروموتور می باشد.

ساختار این سیستم ها به گونه ایست که پروانه در انتهای دستگاه واقع شده و انرژی مورد نیاز برای حرکت دادن آن به کمک الکتروموتور تامین می گردد. حرکت پروانه در نهایت باعث میشود تا در لوله خرطومی مکش ایجاد شده و فاضلاب وارد این لوله میشود. در نهایت پساب ها از منافذ موجود در سازه به با سرعت زیاد به بیرون پخش میشود. پخش شدن پساب هایی که از منافذ روی سازه به بیرون پرتاب میشوند و همچنین تلاطم هایی که پروانه در حال چرخش در حوضچه های فاضلاب ایجاد می کند، باعث میشود تا عمل هوادهی صورت گیرد.

سیستم های هوادهی سطحی شناور نیز مانند نوع ثابت به دو گروه دور تند و دور کند تقسیم بندی میشوند. در یک مقایسه کلی می توان گفت هوادهی های دور تند در برابر خوردگی مقاومت بالاتری داشته و راندمان بهتری نسبت به دور کند دارند. در مقابل، نور دور کند ارزان تر بوده و نصب و اجرای و نگهداری از آن آسان تر است.

هوادهی سطحی شناور

کاربرد سیستم های هوادهی فاضلاب چیست؟

از مهم ترین کاربردهای هر یک از انواع سیستم های هوادهی سطحی ثابت و شناور و عمقی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • اکسیژن رسانی و هوادهی استخرهای پرورش آبزیان
  • هوادهی و اکسیژن رسانی تصفیه خانه های فاضلاب شهری

به مشاوره نیاز دارید؟

کارشناسان و متخصصان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند

مطالب مرتبط

نظرات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید