حذف کدورت از آب

روش های حذف کدورت از آب

حذف کدورت از آب یکی از مهم ترین چالش های پیش رو در صنعت تصفیه آب می باشد که به تنها بر ظاهر و زیبایی آن تاثیر زیادی دارد، بلکه فاکتورهای کیفیت و سلامتی نیز به شدت تحت تغییر پیدا می کنند. با توجه به اینکه عامل اصلی کدورت در آب وجود گل و لای و مواد آلی و معدنی و همچنین میکروارگانیسم ها و پلانکتون ها می باشند، لذا با روش های متعدد می توان نسبت به انعقاد و لخته سازی و ته نشینی آنها اقدام نمود. گروه صنعتی هفت؛ سازنده تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب در ادامه به روش های کاربردی و رایج حذف کدورت از آب و تاثیرات جانبی هر یک خواهد پرداخت.

دلیل اهمیت حذف کدورت از آب

وجود گل و لای، فرسایش خاک و سنگ زیره ها و همچنین مواد کلوئیدی که در اثر ورود پساب های صنعتی و بهداشتی به درون منابع آب و دریاچه ها ایجاد میشوند، به مرور باعث تغییر در رنگ در آن شده و آب را غیر قابل استفاده خواهد کرد. با توجه به اینکه امکان نفوذ نور به درون آب و از بین بردن باکتری ها و میکروارگانیسم های موجود در آن وجود ندارد، لذا از گذشته تا امروز روش های متعددی برای کاهش رنگ و حذف کدر بودن آن ارائه شده اند. در تمام این روش ها تلاش میشود تا میزان کدورت یا TSS آب را به حداکثر NTU 5 برسانند. عدم توجه به این مسئله منجر به ورود میکروارگانیسم ها و باکتری های مضر به درون بدن انسان شده که می تواند در نهایت بیماری های خطرناک گوارشی و بروز کیست های خطرناک را بوجود آورد.

روش های حذف کدورت از آب

رایج ترین روش های کاهش کدورت آب

از رایج ترین روش های فیزیکی، شیمیایی و نوین در صنعت کاهش کدورت آب می توان به موارد زیر اشاره نمود:

حذف کدورت از آب با الکترولیز

با توجه به اینکه یکی از دلایل اصلی کدر شدن آب وجود ذرات کلوئیدی و یون های معلق در آن می باشد، در نتیجه می توان به کمک الکترولیز حجم بالایی از آن ها را حذف نمود. برای این منظور از از ورق های آهن و آلومینیوم می توان استفاده نمود که با عبور جریان الکتریسیته، یون هایی با بار مثبت آزاد می کنند. معلق شدن یون هایی با بار مثبت منجر به جذب ذرات با بار منفی شده و در نهایت به صورت لخته به هم متصل میشوند. با لخته سازی ذرات باردار در آب شرایط برای ته نشین شدن آنها فراهم می گردد و در نهایت حجم بالایی از کدروت آب حذف خواهد شد.

حذف کدورت آب با مواد منعقدکننده

یکی از رایج ترین و قدیمی ترین روش ها برای حذف ذرات کلوئیدی معلق در آب، استفاده از مواد منعقدکننده می باشد. این مواد که در اغلب مواقع در گروه پلیمرها قرار دارند، با ورود به آب سرعت انعقاد و لخته سازی ذرات معلق و مواد آلی و غیر آلی موجود در آب را افزایش می دهد. مواد پلیمری و معدنی مورد استفاده در این زمینه شامل پلی آلومینیوم کلراید، پلی فریک سولفات، سولفات فریک، فرو سولفات و سولفات آلومینیوم می باشند که البته اثرات منفی که برخی از آنها ایجاد می کنند باعث شده اند تا از این روش ها به ندرت برای حذف کدروت از آب استفاده شود.

مواد پلیمری مورد استفاده قرار گرفته در این زمینه در گروه های مختلف آنیونی، کاتیونی و خنثی قرار دارند و با ورود هر یک به درون آب، منجر به حذف ذرات با بار مخالف و خنثی سازی آنها می گردد. در نهایت پلیمرها مانند پل برای اتصال این ذرات و ایجاد لخته عمل می کنند. پلی الکترولیت و پلی آکریل آمیدها از رایج ترین مواد پلیمری و منعقدکننده در صنعت تصفیه آب و فاضلاب می باشند که تاثیر بسیار زیادی در کاهش رنگ کدر آب ایجاد می کنند. این مواد پلیمری در واقع ترکیبی از مونومرها می باشند که در صنعت زلال سازی آب کاربرد گسترده ای دارند.

کاهش کدورت از آب

کاهش کدورت آب با اولترافیلتراسیون

از دیگر روش های بسیار کاربری برای حذف کدورت از آب می توان به استفاده از اولترافیلتراسیون اشاره نمود. اولترافیلتراسیون یا uf بر پایه فیلتر یا ممبران های میان تهی عمل می کند که از مانع از عبور ذرات معلق در آب خواهد شد. استفاده از این روش می تواند تا 99 درصد از آلودگی ها و ذرات معلق در آب را کاهش دهد و در کاهش سختی آب نیز موثر می باشد. فیلترهای استفاده شده در این دستگاه از جنس پلی پروپیلن می باشد که قادر اند ذرات معلق در آب به اندازه کمتر از 0.02 میکرون را به طور کامل حذف کنند. روش حذف کدورت آب به کمک اولترافیلتراسیون به شرح زیر می باشد:

  • ابتدا آب با کمک پمپ خوراک با فشار زیاد به حرکت در می آید و ذرات معلق در آن با اندازه های درشت تر توسط فیلترهای میکرونی جمع آوری میشوند.
  • آب با ذرات معلق ریزتر از غشا و ممبران هایی با قطر 0.02 عبور می کنند که به دلیل قطر کم منافذ آن امکان عبور ذرات کلوئیدی و معلق با اندازه بزرگتر از 0.02 وجود نخواهد داشت.

کاهش کدورت آب با کیتوزان

یکی از بزرگترین مشکلات موجود در روش های شیمیایی و استفاده از مواد آلی و معدنی منعقدکننده، زیست تخریب ناپذیری آنها می باشد. به عبارت دیگر، این مواد برای بازه های زمانی بسیار طولانی در طبیعت وجود دارند و از بین نمیروند و از اثرات مخربی بر سلامت انسان و طبیعت ایجاد خواهند کرد. به همین دلیل در بسیاری از کشورها از قبیل ژاپن استفاده از آنها ممنوع شده و به جای آن از بیو پلیمرهای منعقدکننده از قبیل کیتوزان استفاده میشود. این مواد قدرت لخته سازی بالایی داشته و کاملا تخریب پذیر بوده و ماندگاری آنها کوتاه می باشد.

فاکتورهای مهم در انتخاب روش های کاهش کدورت آب

تنوع در روش های کاهش کدورت و حذف TSS زیاد بوده و در این مطلب به برخی از آنها اشاره شد، اما هر یک دارای معایبی می باشند و از برخی نمی توان در صنعت تصفیه آب استفاده نمود. از جمله مواردی که لازم است در انتخاب این روش ها مد نظر قرار گیرد، می توان به تاثیر آنها در PH نهایی آب می باشد. روش های موثر و مفید تاثیر زیادی بر PH ایجاد نمی کنند. علاوه براین، مواد شیمیایی مورد استفاده باید تخریب پذیر باشند تا اثرات جانبی و مخرب آنها برای مدت طولانی در طبیعت احساس نشود.

طراحی و ساخت تجهیزات کاهش کدورت آب

گروه صنعتی هفت با بیش از سی سال سابقه فعالیت در حوزه طراحی و ساخت تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب، علاوه بر تولید انواع فیلتر شنی و فیلتر کربنی که تاثیر زیادی بر حذف آلاینده ها دارند، تولید اولترافیلتراسیون را انجام داده است. این دستگاه با بالاترین کیفیت و بر اساس استانداردهای روز دنیا توسط تیم های حرفه ای و متخصص طراحی و تولید شده است. برای اطلاع از ویژگی های محصول می توانید با گروه صنعتی هفت در ارتباط باشید و مشاوره رایگان دریافت نمایید.

به مشاوره نیاز دارید؟

کارشناسان و متخصصان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند

مطالب مرتبط

نظرات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید