هضم هوازی لجن فاضلاب

هضم هوازی لجن حاصل از تصفیه فاضلاب

هضم هوازی لجن یکی از مهم ترین اقدامات در تصفیه خانه ها می باشد که به منظور کاهش بو و فاسد شدن لجن ته نشین شده در کف حوضچه های تصفیه فاضلاب صورت میگیرد. در واقع با این فرایند تلاش میشود تا به کمک میکروارگانیسم های هوازی فاکتورهای موجود در لجن که منجر به فاسد شدن آنها میشود کاهش پیدا کند. گروه صنعتی هفت در ادامه به این روش تثبیت لجن حاصل از تصفیه فاضلاب پرداخته و مراحل انجام این کار را مرور خواهد کرد

هضم هوازی لجن چیست؟

پس از انجام مراحل مختلف در پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی یا بهداشتی و یا انجام مراحل تصفیه در حوضچه های مخصوص، حجم بالایی از مواد معلق در پساب ها و همچنین مواد آلی تجزیه شده به کمک میکروارگانیسم ها در تصفیه بیولوژیکی به عنوان لجن ته نشین میشوند. از مهم ترین ویژگی های لجن های تولید شده در مراحل مختلف تصفیه، وجود حجم بالایی از مواد آلی و آب و مایعات در آنها می باشد. به همین دلیل به مرور و در صورت تماس با هوا، این مواد دچار فساد شده و بوی بسیار بدی از آنها منتشر خواهد شد. به همین دلیل با فرایندی به نام هضم هوازی لجن تلاش میشود تا این اثرات از بین بروند.

هضم هوازی یکی از روش های تثبیت و کاهش عوامل فساد پذیر انواع لجن در تصفیه خانه می باشد که شامل دو مرحله اکسیداسیون و تجزیه مواد آلی به کمک میکروارگانیسم ها می باشد. در این روش تثبیت تلاش میشود تا ابتدا مواد غذایی و آلی مورد نیاز میکروارگانیسم ها توسط آنها مصرف شود. در دومین گام، باکتری ها به دلیل عدم وجود مواد لازم برای تغذیه، وارد مرحله خود خوری شده و خود را از بین می برند. علاوه بر کاهش مواد فساد پذیر، با هضم هوازی لجن حاصل از تصفیه فاضلاب آبگیری شده و حجم خود را از دست می دهد و در نهایت حمل و جا به جایی آنها آسان تر خواهد شد.

هاضم هوازی لجن حاصل از تصفیه فاضلاب

مراحل هضم هوازی لجن

با توجه به اینکه در لجن تولید شده پس از تصفیه فاضلاب، مواد آلی، فلزات و آب و غیره می باشد. به همین دلیل این مواد در تماس با هوا به مرور دچار فساد میشوند. در هضم هوازی لجن که طی دو مرحله انجام میشود، اثر این مواد تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا خواهد کرد که عبارتند از:

  • در مرحله ورود لجن به تصفیه خانه و حوضچه تصفیه، عملیات هوادهی به طور گسترده به صورت همزمان صورت میگیرد تا شرایط برای رشد باکتری های هوازی فراهم گردد.
  • مواد آلی موجود در لجن به کمک باکتری و میکروارگانیسم های هوازی مصرف میشوند. این مرحله در واقع اکسیداسیون اتفاق خواهد افتاد و تمام مواد قابل تجزیه در این گام توسط باکتری ها مصرف میشوند.

هضم هوازی لجن بر پایه مصرف پروتوپلاسم یا بخش زنده سلول بنا شده است. در این مرحله، به دلیل عدم وجود مواد غذایی مورد نیاز باکتری ها، به مرور برای کسب انرژی شروع به خود تخریبی می کنند. خود تخریبی باکتری ها در محیط هوازی منجر به تولید دی اکسید کربن، آب و آمونیاک اسید و در نهایت تولید نیترات اکسید خواهد شد.

انواع روش های هضم هوازی لجن

در فرآیند هضم هوازی لجن لازم است به فاکتورهایی از قبیل میزان اکسیژن موجود و همچنین دما و مقدار لجن و غلظت آنها توجه شود. با توجه به شرایط موجود در محیط و نوع لجن، می توان از روش های مختلفی برای هضم هوازی آنها استفاده نمود که از رایج ترین آنها می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

هضم لجن با اکسیژن خالص

از مهم ترین ویژگی های این روش هضم می توان به انجام آن در محیط و منبع های بسته اشاره نمود. علاوه براین، در این روش از اکسیژن خالص به جای هوا استفاده شده و به همین دلیل کارایی بهتری نسبت به روش های معمول دارند.

هضم در دمای کم

این کاملا طبیعی است که هر چه دما بیشتر باشد، فرایند هضم زودتر انجام میشود و در مقابل، خروجی فرایند تثبیت کیفیت کمتری دارد. به همین دلیل، در این روش تلاش میشود تا دما تا حد زیادی کاهش پیدا کند تا عملیات هضم در مدت زمان بیشتری انجام شود. با طولانی شدن عملیات هضم، لجن در دوره طولانی تری در منبع بسته قرار گرفته و طول عمر آن یا SRT افزایش پیدا خواهد نمود و در نهایت مقدار بیشتری از مواد آلی و جامد موجود در لجن از بین خواهند رفت.

از دیگر روش های کاربردی در این زمینه می توان به هضم مزوفیلک، ترموفیلیک و هضم دوگانه که ترکیبی از روش های هوازی و بی هوازی می باشد اشاره نمود.

مزایای هضم هوازی لجن

لجن حاصل از پکیج تصفیه فاضلاب های بهداشتی و صنعتی منبع انواع انگل، باکتری های بیماری زا، مواد آلی و فلزات می باشد که به عنوان یک تهدید برای سلامتی طبیعیت به شمار می روند. به همین دلیل لازم است به روش های مختلف این اثرات از بین بروند که از بهترین آنها می توان به هضم هوازی اشاره نمود. از دیگر مزایای این روش می توان به کم بودن هزینه انجام آن نسبت به سایر روش های غیر هوازی اشاره نمود.

به مشاوره نیاز دارید؟

کارشناسان و متخصصان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند

مطالب مرتبط

نظرات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید