حذف کلر از آب به دلیل تاثیرات نامطلوب کلر موجود در آب های آشامیدنی بر سلامت بدن یکی از گام های بسیار ضروری در تصفیه آب به شمار می رود. به همین دلیل روش ها و شیوه های مختلفی برای این منظور ارائه شده اند که هر یک دارای ویژگی های خاص و مزایا و معایبی می باشند که در حین استفاده از آنها باید مد نظر قرار گیرند. گروه صنعتی هفت؛ تولیدکننده تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب در ادامه به روش های مختلفی که برای کلر زدایی آب و اینکه چگونه کلر آب را از بین ببریم می پردازد.
آنچه در این مطلب می خوانید:
دلایل اهمیت حذف کلر از آب آشامیدنی
قبل از معرفی دلایل حذف کلر از آب ممکن است این سوال وجود داشته باشد که کلر چیست و چرا در تصفیه آب از آن استفاده می گردد؟ به عبارت دیگر، با توجه به مضراتی که این ماده شیمیایی دارد، چرا باید در تصفیه فاضلاب و آب از آن استفاده شود؟ کلر یکی از عناصر بسیار مهم در جدول تناوبی می باشد که خاصیت گند زدایی و ضدعفونی بسیار بالایی دارد. به عبارت دیگر، کلر دارای خاصیت اکسیدکنندگی بسیار بالایی بوده و به همین دلیل می تواند باکتری و ویروس و انگل های موجود در آب و فاضلاب را از بین ببرد.
پس از حذف پاتوژن ها و مواد آلاینده موجود در آب، حجم بالایی از کلر باقی می ماند که ورود آنها به بدن می تواند مشکلات متعددی از قبیل بیماری های پوستی و ریوی و همچنین ریزش مو و سرطان را به همراه داشته باشد. این مشکلات نه تنها از طریق نوشیدن آبهای کلر زده در بدن ایجاد میشوند، بلکه در تماس بدن با آب استخر پس از کلر زنی نیز مشاهده میشود. به همین دلیل لازم است به شیوه های مختلف نسبت به کلرزدایی اقدام گردد.
به نقل از سایت sensorex
نوشیدن آب با مقادیر زیاد کلر بهطور فوری منجر به مشکلات جدی سلامتی نمیشود. تنها در صورتی که به مدت طولانی آب کلردار مصرف کنید، ممکن است دچار برخی اثرات منفی بر سلامت شوید.
چگونه کلر آب را از بین ببریم؟
وجود کلر در آب یکی از نگرانی های بسیاری از افراد می باشد و به همین دلیل به روش هاید مختلف در منزل نسبت به حذف آن اقدام میشود که البته شیوه های صحیحی برای کاهش میزان کلر موجود در آب نمی باشند. برخی از این روش های حذف گلر از آب عبارتند از:
1- از بین بردن کلر آب با جوشاندن
در این روش با حرارت دادن آب و جوشاندن آن برای مدت طولانی نسبت به کلرزدایی اقدام میشود. البته لازم به ذکر است که در این روش حجم زیادی از آب با جوشاندن طولانی مدت هدر رفته و مصرف انرژی نیز در آن زیاد می باشد. به منظور خروج کلر از آب با جوشاندن و جلوگیری از تبخیر زیاد آب، بهتر است درب ظرف را کمی باز بگذارید.
2- کلر زدایی با ویتامین C
یکی از روش های رایج و ساده برای کلر زدایی از آب، استفاده از قرص های ویتامین C و آبلیمو می باشد. کافیست در استخر پس از کلر زنی چند قرص ویتامین C قرار دهید. البته به مقدار ویتامین C در آب باید توجه شود تا نتیجه مطلوبی دریافت گردد. به عنوان مثال، برای کلر زدایی در یک لیتر آب لازم است سه قطره آب لیمو بریزید. در صورت استفاده از قرص های ویتامین سی، در هر 3.8 لیتر آب استخر، 40 میلی گرم قرص ویتامین C لازم است استفاده شود.
3- قرار دادن آب در معرض هوای آزاد
با توجه به اینکه کلر موجود در آب قادر به ترکیب با هوا شده و واکنش نشان دهد، می توان از این خاصیت برای کلرزدایی استفاده نمود. با این روش می توان آب را برای چند ساعت در ظروف در باز در محیط باز قرار داد تا کلر آن کاهش پیدا کند. البته این روش نیاز به زمان زیادی داشته و ممکن است در این مدت به میزان آلودگی های دیگر آن افزوده شود. به همین دلیل بهتر است از سایر روش ها استفاده نمود.
حذف کلر از آب با روش های صنعتی
کاربرد زیاد کلر زنی در تصفیه فاضلاب و آب باعث شده است تا با روش های صنعتی نسبت به نسبت به کلر زدایی اقدام گردد. از جمله روش های رایج برای حذف کلر موجود در استخرها و آب های آشامیدنی و غیره می توان به گزینه های زیر اشاره نمود:
4- کلر زدایی با اسمز معکوس
استفاده از ممبران های دارای منافذ بسیار کوچک می تواند از عبور کلر جلوگیری نموده و در نهایت باعث حذف آنها شود. اسمز معکوس RO یکی از روش های کاربردی برای حذف کلر به کمک فیلترهای دارای منافذ کوچک می باشد که به روشی عکس رفتار طبیعت عمل می کند. آب دارای کلر با پمپ های فشار از منافذ موجود در دستگاه اسمز معکوس عبور نموده و کلر امکان عبور را پیدا نخواهد کرد. البته لازم به ذکر است که در دستگاه های تصفیه آب در کنار اسمز معکوس از اولترافیلتراسیون نیز ممکن است استفاده شود که کمک بیشتری بر حذف تمام آلاینده های موجود در آب خواهد کرد. اولترافیلتراسیون حذف مواد آلاینده را به کمک فیلترهای میان تهی انجام می دهد.
5- کلر زدایی از آب با کربن فعال
استفاده از کربن فعال از دیگر روش ها برای از بین بردن کلر موجود در آب می باشد. زغال پوست نارگیل و درختان و برخی از مواد پلاستیکی در مواجه شدن با بخار آب و مواد شیمیایی مختلف دارای سطح پر از منافذ ریز و در برخی از مواقع درشت میشوند که اصطلاحا به آنها کربن اکتیو گفته میشود. وجود این منافذ روی کربن اکتیو باعث میشود تا مواد آلاینده و ترکیبات آلی موجود در آب امکان عبور را پیدا نکنند. علاوه براین، عبور آب از بستر کربن فعال باعث میشود تا مواد آلاینده با یون منفی به سمت کربن های فعال با بار مثبت جذب شوند. کربن فعال پودری و گرانولی از جمله نمونه های پرکاربرد در این زمینه به شمار می روند و در دستگاه های فیلتر کربنی مورد استفاده قرار میگیرند.
6- حذف کلر با متابی سولفیت
متابی سولفیت از دیگر روش هایی می باشد که در برخی از مواقع و زیر نظر افراد متخصص در این زمینه برای حذف کلر استفاده میشود. قرص های متابی سولفیت به کمک درون ظرف های مخصوص قرار گرفته و به کمک دوزینگ پمپ یا پکیج تزریق مواد شیمیایی به درون آب استخر تزریق شده و منجر به از بین رفتن کلر می گردد.
7- حذف کلر با اولترافیلتراسیون
از دیگر روش های کلرزدایی آب می توان به استفاده از اولترافیلتراسیون اشاره کرد که با فیلترهای بسیار قوی این کار را انجام می دهد. به دلیل کوچک بودن منافذ روی این فیلترها بسیاری از ترکیبات از جمله کلر موجود در آب با این دستگاه قابل حذف است.
حذف کلر از آب با دستگاه تصفیه آب
در یک مقایسه کلی برای روش های حذف کلر از آب اشامیدنی و صنعتی، استفاده از دستگاه تصفیه آب بهترین گزینه است. در این دستگاه ها چند مرحله تصفیه انجام شده و اسمزمعکوس با قدرت بالا کلر را جدا می کند. علاوه براین، در این دستگاه ها همزمان ضدعفونی و گندزدایی آب نیز انجام می شود.