انواع لاگون تصفیه فاضلاب

انواع لاگون تصفیه فاضلاب

لاگون تصفیه فاضلاب یکی از آسان ترین شیوه ها برای تصفیه فاضلاب های خانگی و نیمه صنعتی می باشد که در فضای رو باز و در طبیعت پیاده سازی می گردند. برکه ها یا آبگیرهای خاکی که اغلب به صورت سری در کنار هم قرار می گیرند، شرایطی را فراهم می کنند تا با کمترین هزینه، تصفیه فاضلاب و حذف مواد آلی و BOD با درصد بالا صورت گیرد. به همین دلیل طراحی و راه اندازی انواع لاگون تصفیه فاضلاب راهکاری مناسب برای تصفیه پساب ها و انتقال آنها به محیط زیست می باشد. گروه صنعتی هفت؛ تولیدکننده تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب در ادامه به معرفی انواع لاگون (لاگون هوادهی، لاگون بی هوازی، اختیاری) و برکه های تثبیت فاضلاب پرداخته و ویژگی های هر یک را مرور خواهد نمود.

لاگون تصفیه فاضلاب چیست؟

لاگون به برکه یا استخرهایی گفته میشود که در طبیعت و با فاصله کوتاه تا کارخانجات و محیط های صنعتی حفر شده و پساب به آنها وارد شده و پس از عبور از چند لاگون تصفیه می گردد. مهم ترین ویژگی تصفیه فاضلاب با لاگون ها استفاده از روش های تصفیه بیولوژیکی برای حذف آلاینده ها بوده و در آنها هیچگونه مواد شیمیایی استفاده نمیشود. فرآیند تصفیه فاضلاب با انواع لاگون بر اساس و پایه لجن فعال و فرآیندهای بیولوژیکی و استفاده از میکروارگانیسم های هوازی و بی هوازی بنا شده است.

تصفیه فاضلاب با لاگون

انواع لاگون

انواع لاگون تصفیه فاضلاب را می توان بر اساس فاکتورهای مختلف تقسیم بندی نمود. از مهم ترین این فاکتورها، روش به کار رفته برای تصفیه و حذف مواد آلی و آلاینده های موجود در پساب ها می باشد که عبارتند از:

لاگون هوازی  (aerated lagoons)

همان طور که از نام این گروه از لاگون ها مشخص است، فرآیند تصفیه در آنها به کمک باکتری های هوازی انجام میشود. برای پیاده سازی و طراحی این نوع لاگون لازم است گودال یا استخرهایی با عمق 2 متر تا حداکثر 6 متر حفر گردد. با انتخاب این عمق برای لاگون ها شرایط نفوذ نور خورشید تا 1.5 متر زیر آب فراهم شده و تجزیه مواد آلی توسط باکتری ها بهتر انجام می شود. برای تزریق هوا به درون لاگون می توان از تجهیزاتی از قبیل هواده سطحی ثابت و هواده سطحی شناور استفاده نمود. لازم به ذکر است که لاگون های هوادهی قادر به حذف BOD تا 80 درصد بوده و علاوه براین این امکان را فراهم می کند تا عوامل بیماری زا را تا 90 درصد از بین ببرد. به همین خاطر این نوع لاگون گزینه مناسبی برای کارخانجات تولید کاغذ، پتروشیمی و مواد غذایی می باشد.

از مهم ترین مزایای لاگون هوازی علاوه بر راندمان بالا در حذف آلاینده می توان به نیاز به زمین کمتر برای حفر گودال اشاره نمود. علاوه براین، این نوع لاگون از شوک پذیری بالایی برخوردار بوده و برای راه اندازی آن نیاز به هزینه زیادی نیست. البته مصرف انرژی لاگون هوادهی تصفیه فاضلاب نسبتا بالا می باشد.

لاگون بی هوازی

از دیگر انواع لاگون تصفیه فاضلاب می توان به لاگون های بی هوازی اشاره نمود. فراهم شدن شرایط مناسب برای میکروارگانیسم های بی هوازی در کف برکه و تجزیه مواد آلی در نهایت منجر به افزایش کیفیت پساب ها می گردد. نور خورشید تا 1.5 متر قادر به نفوذ در آب می باشد و عمق این لاگون ها 0.9، 2، 5 و 7 متر خواهد بود. لازم به ذکر است که لاگون های بی هوازی قادر به حذف BOD به اندازه 40 تا 60 درصد هستند.

از مهم ترین ویژگی های لاگون های بی هوازی می توان به عدم نیاز به مصرف انرژی برای هوادهی اشاره نمود. البته با توجه به کیفیت نامطلوب خروجی این لاگون، لازم است از سایر انواع لاگون به صورت سری با نوع بی هوازی استفاده شود. علاوه براین، لجن تولید شده در نوع بی هوازی برکه های تثبیت، دارای بوی بسیار زننده ای هستند و به همین خاطر باید در فاصله دور با محیط های مسکونی حفر و طراحی گردند.

لاگون هوادهی و هوازی تصفیه فاضلاب

لاگون اختیاری

لاگون اختیاری در واقع ترکیبی از دو نوع  تصفیه هوازی و بی هوازی می باشد. در این نوع از برکه های تصفیه فاضلاب، تلفیقی از شرایط تصفیه بیولوژیکی در حضور هوا و بدون هوا پیاده سازی می گردد. به طوریکه در قسمت های بالایی برکه شرایط تصفیه هوازی و در قسمت های پایین تصفیه بی هوازی صورت می گیرد. عمق این نوع لاگون حدود 1.5 متر در نظر گرفته میشود و از مهم ترین مزایای آن می توان به کیفیت بسیار بالای خروجی آن اشاره نمود. به طوریکه تا 99 درصد از عوامل بیولوژیکی با این شیوه قابل حذف می باشند.

کاربرد لاگون تصفیه فاضلاب

با توجه به هزینه کم راه اندازی انواع لاگون تصفیه فاضلاب و نیاز راندمان بالای این روش ها، برکه های تثبیت در محیط های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند که برخی از آنها عبارتند از:

  •  تصفیه فاضلاب شهری
  • تصفیه فاضلاب کارخانجات تولید مواد لبنی
  • تصفیه فاضلاب پتروشیمی
  • تصفیه فاضلاب صنعتی

البته لازم به ذکر است که در صورتی می توان این برکه ها را برای تصفیه فاضلاب حفر و راه اندازی نمود که فضا و زمین خالی به اندازه کافی وجود داشته باشد. با توجه به این محدودیت و قیمت بالای زمین امکان راه اندازی آنها در بسیاری از محیط های مسکونی و شهرک های صنعتی وجود ندارد. علاوه براین، خروجی هر یک از لاگون های هوادهی ، بی هوازی و اختیاری به تنهایی و تنها در یک برکه ویژگی های مورد نیاز برای ورود به طبیعت را دارا نمی باشند. لذا لازم است این برکه ها به صورت سری در کنار هم قرار گرفته و فاضلاب با ورود به هر یک تا حد مطلوبی تصفیه و به برکه بعدی انتقال پیدا کند. همچنین لازم است زلال ساز نیز در آخرین مرحله راه اندازی گردد. به عنوان مثال می توان این ترتیب را برای راه اندازی و طراحی لاگون در نظر گرفت:

  • هوازی- بی هوازی- لاگون اختیاری- زلال ساز
  • هوادهی- اختیاری- زلال ساز
  • تصفیه بیولوژیک- لاگون اختیاری-زلال ساز

لاگون اختیاری تصفیه فاضلاب

مزایا تصفیه فاضلاب با لاگون

مهم ترین مزایای لاگون ها عبارتند از:

  • راه اندازی آسان
  • عدم نیاز به تجهیزات پیچیده تصفیه فاضلاب
  • راندمان بالا در حذف BOD و آلاینده ها
  • افزایش کیفیت فاضلاب برای ورود مجدد آنها به طبیعت و استفاده در صنعت کشاورزی

طراحی و تولید تجهیزات تصفیه فاضلاب

گروه صنعتی هفت از قدیمی ترین تیم های فعال در حوزه طراحی، تولید و ساخت انواع تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب می باشد که مجموعه متنوعی از محصولات را تولید نموده است. برای اطلاع از ویژگی های هر یک از محصولات گروه صنعتی هفت و دریافت مشاوره رایگان از کارشناسان این گروه می توانید از راه های ارتباطی ذکر شده در پایین صفحه استفاده نمایید.

به مشاوره نیاز دارید؟

کارشناسان و متخصصان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند

مطالب مرتبط

نظرات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید