روش های تصفیه فاضلاب صنعتی (فاضلاب شیمیایی) با توجه به تاثیرات منفی که ورود این پساب ها به محیط زیست به همراه دارند، دارای تنوع بالایی است. به طوریکه هر یک از این روش ها با توجه به نوع مواد آلاینده موجود در فاضلاب شیمیایی طراحی شده و دارای ویژگی های خاصی هستند. گروه صنعتی هفت؛ تولیدکننده تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب در ادامه به رایج ترین روش های تصفیه فاضلاب صنعتی و پساب ها پرداخته و ویژگی های هر یک را ارائه خواهد داد.
آنچه در این مطلب می خوانید:
فاکتورهای مهم در تعیین روش های تصفیه فاضلاب صنعتی
روش های معرفی شده برای تصفیه پساب های صنعتی و شیمیایی در تمام دنیا از دایره گسترده ای برخوردار است که در تعیین بهترین روش لازم است به چند فاکتور مهم توجه شود که برخی از آنها عبارتند از:
- مقدار چربی و ذرات کلوئیدی موجود در فاضلاب
- مقدار یون های سمی از قبیل روی، نیکل، کادمیوم
- مقدار مواد جامد معلق در فاضلاب و میزان بزرگی آنها
- درجه تجدید ناپذیری فاضلاب صنعتی
- پارامترهای کیفی از قبیل BOD، COD، TSS و PH
- نوع مواد آلی و غیر آلی موجود در فاضلاب
- کیفیت مورد نیاز برای فاضلاب خروجی به منظور استفاده مجدد در صنایع مختلف یا ورود به طبیعت
- مقدار فاضلاب ورودی به تصفیه خانه
بر اساس فاکتورهای فوق می توان روش های تصفیه شیمیایی فاضلاب، فیزیکی و بیولوژیکی خاصی را انتخاب نمود و تجهیزات مورد نیاز برای اجرای فرآیند تصفیه فاضلاب را تهیه کرد.
رایج ترین روش های تصفیه پساب صنعتی
تصفیه فاضلاب صنعتی با توجه به وجود مواد جامد معلق، مواد آلی و غیر آلی متفاوت، نیاز به طی کردن چندین گام و مرحله مهم داشته تا در نهایت خروجی مطلوبی داشته باشد. به همین منظور، پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی مجموعه ای از چند روش و گام مهم می باشد که در یک دسته بندی کلی می توان آنها را به این صورت بیان نمود:
تصفیه فیزیکی فاضلاب صنعتی
وجود ذرات معلق موجود در پساب های صنعتی منجر به ایجاد رسوب در تجهیزات تصفیه می گردد و به همین منظور لازم است در حذف آنها را به عنوان اولین گام در نظر گرفت. جمع آوری مواد جامد معلق در فاضلاب به شیوه های مختلفی انجام میشود که از اصلی ترین آنها می توان به استفاده از آشغالگیرها اشاره نمود. نصب آشغالگیر دستی، آشغالگیر مکانیکی و انواع آشغالگیر زوج توری با توجه به نوع ذرات معلق در فاضلاب در مسیر عبور آنها باعث میشود از ورود آنها به درون تجهیزات مختلف از قبیل پمپ جلوگیری شود. لازم به ذکر است که در این روش تصفیه فاضلاب صنعتی تنها ذرات جامد با اندازه بزرگ قابل حذف می باشند و تاثیری بر مواد آلی و غیر آلی و باکتری و میکروارگانیسم ها ندارد. علاوه براین، با کمک تجهیزاتی از قبیل کلاسیفایر عمل دانه گیری و حذف شن و ماسه معلق در فاضلاب تا 95 درصد بهتر انجام میشود.
تصفیه شیمیایی فاضلاب صنعتی
یکی از اصلی ترین روش های تصفیه فاضلاب شیمیایی، تزریق مواد شیمیایی به فاضلاب و جداسازی آلاینده ها از آن می باشد. از جمله این موارد می توان به استفاده از دستگاه های چربی گیری فاضلاب اشاره نمود. به منظور حذف ذرات کلوئیدی موجود در فاضلاب لازم است با استفاده از تجهیزات مختلف از قبیل چربی گیر DAF، چربی گیر API و چربی گیر CPI به انعقاد این ذرات کمک نمود. ذرات چربی پس از انعقاد به سطح فاضلاب منتقل شده و قابل جمع آوری می باشند. برای جمع آوری این ذرات از اویل اسکیمر استفاده می گردد. علاوه براین، با تزریق مواد شیمیایی مختلف می توان نسبت به تنظیم PH فاضلاب اقدام نمود که تاثیر زیادی بر کیفیت پساب ها خواهد داشت. از دیگر تجهیزات به کار رفته برای تصفیه شیمیایی فاضلاب می توان به انواع کلاریفایر اشاره نمود که فرآیند مخلوط کردن مواد منعقدکننده و پساب ها را با سرعت بالا انجام داده و ته نشینی آنها را آسان می کند.
لازم به ذکر است که روش جمع آوری و منعقد کردن ذرات موجود در پساب با توجه به نوع آنها متفاوت بوده و برای برخی از انواع فاضلاب می توان از پکیج فلوکولانت اشاره نمود. اساس کار این پکیج بر پایه تزریق پلی الکترولیت یا پلی آکریل آمید بوده و با توجه به نوع مواد و پودری که در آن استفاده می گردد به انواع مختلف فلوکولانت کاتیونی و آنیونی تقسیم می گردد.
تصفیه بیولوژیکی فاضلاب شیمیایی
از مهم ترین روش های تصفیه فاضلاب صنعتی می توان به تصفیه بیولوژیکی آن اشاره نمود. وجود باکتری ها و میکروارگانیسم ها در پساب های شیمیایی از بزرگترین تهدیدها برای سفره های آب زیرزمینی و سلامت انسان و طبیعت به شمار می رود. به همین منظور لازم است با روش های مختلف نسبت به حذف این باکتری ها اقدام نمود که مهم ترین و رایج ترین راهکارها و تجهیزات مورد نیاز در این زمینه عبارتند از:
روش های هوازی تصفیه فاضلاب صنعتی
همان طور که از نام این گروه از روش های تصفیه فاضلاب صنعتی مشخص است، برای حذف باکتری ها در این روش از اکسیژن هوا استفاده می گردد. به همین منظور با کمک تجهیزاتی از قبیل سیستم های هواده سطحی شناور، هواده عمقی و هواده سطحی ثابت نسبت به تزریق هوا به درون فاضلاب اقدام می گردد. تصفیه به کمک روش لجن فعال از رایج ترین شیوه های هوازی تصفیه فاضلاب محسوب می گردد.
تصفیه فاضلاب با روش CPF
از مهم ترین و اصلی ترین ویژگی های این روش، استفاده از تجهیزات هوادهی متعدد به منظور تزریق هوا به درون لجن و فراهم شدن شرایط بهتر برای رشد باکتری ها و میکروارگانیسم های هوازی می باشد. در این روش بخش زیادی از لجن ته نشین شده وارد حوضچه مخصوص شده و هوادهی با شدت بالاتر در آن صورت میگیرد.
تصفیه با SBR
به منظور کاهش هزینه های اقتصادی در تصفیه خانه هایی که ورودی ساب به آن کم می باشد، بخش های ته نشینی و هوادهی با هم ترکیب شده و تحت عنوان SBR فرآیند تصفیه صورت میگیرد. این روش در واقع از چند سیکل تشکیل شده است که در طول روز در زمان های مشخص انجام میشود. به عنوان مثال در این روش ابتدا حدود 3 ساعت زمان برای پرشدن منبع اختصاص داده شده و 2 ساعت برای هوادهی با تجهیزات مختلف انجام میشود. در نهایت و پس از تصفیه نیم ساعت برای ته نشینی مواد آلاینده و لحن و نیم ساعت نیز برای تخلیه پساب های تصفیه شده در نظر گرفته میشود. هوادهی در این روش به کمک دیوفیوزرها و هواده های جت انجام میشود.
تصفیه فاضلاب صنعتی با MBR
از دیگر روش های بیولوژیکی و هوازی برای تصفیه پساب ها می توان به MBR اشاره نمود. مراحل انجام کار در این روش شباهت زیادی با روش های لجن فعال دارد و تنها تفاوت موجود در آنها، عدم استفاده از حوضچه های ته نشینی می باشد. در واقع عمل جداسازی لجم در این روش به کمک فیلترهای مخصوص صورت میگیرد. غشایها و فیلترهای در نظر گرفته شده برای این کار قادرند ذراتی به اندازه های 0.1 تا 0.4 میکرومتر را از پساب تصفیه شده جدا کنند. البته لازم به ذکر است که این روش نیاز به هزینه اقتصادی بالایی داشته و ممبران های به کار رفته در آن گران می باشند. علاوه براین، اپراتورهای این روش نیاز به مهارت و دانش بالایی داشته و به همین دلیل از این روش زیاد استفاده نمیشود.
روش های غیر هوازی تصفیه فاضلاب صنعتی
از اصلی ترین تجهیزات به کار رفته برای تصفیه فاضلاب صنعتی با کمک روش های غیرهوازی می توان به پکیج تصفیه فاضلاب UASB اشاره نمود. در این روش، فاضلاب از لایه های لجن گرانولی عبور نموده و پس از ایجاد واکنش میان مواد آلی موجود در فاضلاب و میکروارگانیسم های لایه لجنی، در نهایت بیوگازها تولید میشوند. این گازها از قسمت بالایی مخزن خارج شده و در نتیجه آلاینده های آلی تا حد زیادی از فاضلاب حذف خواهند شد. این سیستم با نام پتوی لجن فعال بی هوازی با جریان رو به بالا نیز شناخته می باشد و در کارخانجات و صنایع مواد غذایی و تصفیه فاضلاب نساجی ها کاربرد گسترده ای دارد.
نکته بسیار مهم در تمام روش های تصفیه فاضلاب صنعتی این است که آلاینده ها پس از تزریق مواد شیمیایی یا اعمال روش های بیولوژیکی در کف مخزن یا استخر ته نشین می گردد. جمع آوری این مواد به منظور جلوگیری از ایجاد لایه های عظیم لجن در کف استخر توسط پل ته نشینی یا پل لجن روب، پل لجن روب دوار و نیم پل ته نشینی و پل لجن روب رفت و برگشتی صورت می گیرد. لازم به ذکر است که استفاده از هر یک از این مدل پل ته نشینی به شکل و ظاهر کلی استخر و نوع مواد آلاینده و مقدار آنها بستگی دارد.
طراحی و تولید پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی
گروه صنعتی هفت به عنوان یکی از باسابقه ترین تیم های تولید تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب، در طی سالها فعالیت موفق به طراحی و تولید و ساخت پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی گردیده است. این پکیج مجموعه ای کامل از روش های تصفیه فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی بوده که در محیط های صنعتی کاربرد گسترده ای خواهد داشت. با توجه به اینکه طراحی این محصولات بر اساس نوع فاضلاب و نوع مواد آلاینده آنها طراحی و تولید می گردد، کارشناسان گروه صنعتی هفت از طریق راه های ارتباطی ذکر شده در پایین صفحه آماده ارائه مشاوره رایگان و معرفی این پکیج می باشند.