ph آب آشامیدنی

استاندارد سطح PH آب آشامیدنی و آب شهری چقدر است؟

PH آب آشامیدنی یکی از مهم ترین و اصلی ترین فاکتورها در سنجش میزان استاندارد بودن آن می باشد که تاثیر مستقیم بر سلامت بدن دارد. این فاکتور در واقع قدرت اسیدی و قلیایی بودن آب را مورد بررسی قرار داده و روش های مختلف تصفیه آب بر کاهش یا افزایش آن تاثیر بالایی دارند. گروه صنعتی هفت؛ سازنده تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب در ادامه استاندارد PH آب شهری و آشامیدنی و تاثیر هر یک بر سلامت افراد را بررسی خواهد نمود.

PH آب آشامیدنی چیست؟

PH یا پتانسیل یون هیدروژن در آب می باشد که برای اولین بار توسط سون سورنس در سال 1909 معرفی شد. در واقع PH میزان ذرات با بارالکتریکی را در یک ماده اندازه گیری می کند. میزان پتانسیل یون هیدروژن در آب یا Potential of Hydrogen Ion در بازه صفر تا 14 متغیر بوده و هر یک از این اعداد نشان دهنده قلیایی یا اسیدی بودن محیط آن می باشد. به طوریکه اسیدی بودن آب به معنای قرار گرفتن مقدار PH در بازه صفر تا 7 بوده و در مقابل، قلیایی بودن آن یعنی مقدار PH در بازه 7 تا 14 قرار دارد.

استاندارد PH آب آشامیدنی

با توجه به تاثیرات مثبت و منفی که آب بر سلامت بدن دارد، استانداردهایی برای مقدار PH در آب شهری و آشامیدنی در فرآیندهای تصفیه آب تعیین شده است. این استانداردها به شرح زیر می باشد:

آب مورد استفاده و سالم برای بدن به صورت استاندارد باید در بازه 6 تا 8 قرار داشته باشد. لازم به ذکر است که PH کمتر از 7 خاصیت اسیدی را نشان داده و از 7 بالاتر نشان دهنده قلیایی بودن آب می باشد. بازه 7 آب در حالت خنثی قرار داشته و نه اسیدی بوده و نه قلیایی!

استاندارد ph آب آشامیدنی

مضرات بالا بودن PH آب شهری بر سلامت

همان طور که اشاره شد بالا بودن مقدار ph آب شهری و آشامیدنی از بازه 7 به معنای قلیایی بودن آن می باشد که بر اساس استانداردها تا عدد 8 برای مصرف قابل قبول خواهد بود. در مطلب تاثیر تصفیه آب بر میزان ph اشاره کرده ایم که استفاده از کلر برای گند زدایی می تواند این فاکتور را تغییر دهد. آب هایی که خاصیت قلیایی بالاتری دارند، برای بدن مضرات متعددی را به همراه خواهند داشت که از جمله آنها می توان به سرگیجه و همچنین افت نیروی ماهیچه ها اشاره نمود. علاوه براین، لازم است به این مسئله توجه داشته باشید که آب با خاصیت قلیایی بالا به مرور منجر به کاهش کلسیم در خون و رشد بیماری های مختلف از قبیل هیپوکلسمی گردد.

فواید بالا بودن ph آب

در حالت کلی می توان گفت ترجیح بر این است که خاصیت قلیایی بودن آب بالا باشد تا اسیدی بودن آن! حتی در بسیاری از مواقع تلاش میشود تا افراد به دلایل مختلف آب های قلیایی مصرف کنند تا نتایج مثبتی از قبیل موارد زیر را دریافت کنند. به عبارت دیگر، مصرف آب های قلیایی برخی مزایا را به همراه دارد که عبارتند از:

  • شادابی و سلامت پوست و جلوگیری از ایجاد چروک و پیری آن
  • جلوگیری از بروز بیماری های پوستی به دلیل هیدراته شدن پوست
  • جلوگیری از بروز بیماری هایی از قبیل سرطان پوست، سینه و پروستات و مری
  • کمک به کاهش وزن
  • کاهش اسید معده و جلوگیری از سوزش آن

استاندارد ph در مواد غذایی

مضرات پایین بودن PH آب آشامیدنی بر سلامت

بر اساس استانداردهای ارائه شده برای PH آب شهری و آشامیدنی، حداقل مقدار آن باید 6 باشد، چون قرار گرفتن این فاکتور در بازه های کمتر از 6 نشان دهنده اسیدی بودن آب خواهد بود. مصرف آب های اسیدی تاثیرات بسیار نامطلوبی بر بدن خواهند داشت که از جمله آن ها می توان به ایجاد سوزش در معده و اسیدی شدن محیط دستگاه گوارش و همچنین از بین رفتن مینای دندان و پوسیدگی آن اشاره نمود. علاوه براین، ph پایین آب استخر منجر به سوزش پوست و تاثیرات نامطلوب بر سلامت پوست و مو خواهد شد.

راه های اندازه گیری ph آب

با توجه به اهمیت بالای مقدار ph آب از روش های مختلفی می توان برای اندازه گیری آن استفاده نمود که رایج ترین آنها عبارتند از:

  • استفاده از ph سنج الکتریکی که در مدل های پرتابل و قابل نصب در محیط های صنعتی و همچنین خانگی و غیره مورد استفاده قرار میگیرد.
  • افزودن اندیکاتور اسید یا باز به آب و بررسی رنگ محیط: به عنوان مثال، با استفاده از اندیکارتور کروزول قرمز اگر رنگ محلول زرد باشد نشان دهنده ph پایین تر 7 بوده و برای محیط های قلیایی با ph بالاتر از 8 رنگ آن قرمز خواهد بود.

اندازه گیری ph آب شهری

راه های افزایش و کاهش PH آب آشامیدنی و شهری

علاوه بر راهکارهایی که در تصفیه خانه های آب شهری برای تنظیم مقدار ph ارائه می گردد، اما در بسیاری از مواقع به دلیل استفاده زیاد از کلر قدرت قلیایی بودن آب تا حد زیادی افزایش پیدا می کند. علاوه براین، ممکن است در برخی از مواقع نیز به دلایل مختلف منجر به کاهش خاصیت قلیایی بودن و اسیدی شدن آب گردد. در این شرایط بهتر است قبل از استفاده آب مقدار ph اندازه گیری شده و آن را به حد استاندارد رساند. به عنوان مثال، برای قلیایی کردن آب می توان از قطره ph و آهنربای مغناطیسی متصل به لوله های آب برای یونیزه کردن آن استفاده نمود. البته هیچ یک از این روش ها بهتر از استفاده از دستگاه های تصفیه آب با عملکرد اسمز معکوس نخواهد بود.

با توجه به مضراتی که آب با ph بالا برای بدن دارد، می توان مقدار آن را با استفاده از چند قطره آبلیمو تا حد مطلوبی کاهش داد. البته این راهکار برای آب های آشامیدنی در حد کم کاربردی بوده و در تصفیه خانه های شهری از مواد شیمیایی دیگری در صورت لزوم استفاده می کنند.

تاثیر اسمز معکوس بر ph آب آشامیدنی

اسمز معکوس یکی از شیوه های بسیار کاربردی در تصفیه و شیرین سازی آب می باشد که از رفتار طبیعت الهام گرفته شده و عکس عمل اسمز در درختان و کلیه انسان عمل می کند.در این دستگاه با کمک نیروی خارجی تلاش میشود تا یون ها به کمک فیلترهای مخصوص الکترولیز شده و یون های مثبت و منفی از هم جدا می گردند. در نهایت می توان با جذب یون های مثبت به کمک غشای مخصوص خاصیت قلیایی بودن آب را افزایش داد.

به مشاوره نیاز دارید؟

کارشناسان و متخصصان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند

مطالب مرتبط

نظرات شما

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید